Fåryoghurt med paprika- och olivtopping
Torghandlerskan slår till igen! Surkålshuvud, majrovor och äntligen anständiga tomater. Och recept på snacks med fåryoghurt.
I lördags kom jag på att det går att promenera till Skärholmen och jogga delar av vägen. Det är så passn ära. Och sen kunde min få jobba ostört men rycka ut och plocka upp mig med de tunga kassarna.
Ett genidrag!
Förutom att jag stukade foten halvvägs, envist fortsatte jogga eftersom det knappt gjorde ont, storhandlade, bar tunga matkassar … och tillbringade resten av helgen med ballongfot. Och kände mig exakt som den idiot jag var. Det var inte riktigt möjligt att laga undan allt jag köpt. Så matlagningen pågår fortfarande frenetiskt.
Vad jag köpte?
Ännu mer mispel, den här gången superfina för 30 kronor kilot. Några spänstiga zucchini. Röd och grön spetspaprika. Dill, persilja, koriander och mynta. Två skeva spinkiga gurkor. Fåryoghurt på grekiska affären. Ajvar och lutenica. Skärbönor. Pitabröd som ska bli chips, parmesankrispiga pitor eller ätas med falafel.
Anständiga tomater
Jag undviker att köpa färska tomater på vintern. Nu börjar det dyka upp svenska växthusodlade och hyfsade importerade. Så efter månader av avhållsamhet gav jag efter och shoppade nästan två kilo smakrika men lite rådbråkade kvisttomater för 25 pix per kilo. Eftersom jag beställt en låda ekologiska marmalindotomater genom Årstiderna till onsdag blev det matlagning på fultomaterna. Några blev en tomatsalsa till söndagens vegotacos. Hälften syrades. För syrningen valde jag förstås bort de kantstötta tomaterna. De stackarna ugnsbakades på 110 grader tillsammans med en rostbiff och serverades till måndagsmiddagen. Toppade med en liten valnötsröra, minsann!
Jag påstår inte att tomat är en synonym till lycka. Men nog fasen rimmar det i alla fall?
Skärbönor
När du är i beråd: lita på skärbönan. Präktig och flexibel kirrar den jobbet. Hur man använder den? Jo,“där det behövs något grönt, oklart vad” som i exempelvis en indisk potatissallad. Den kan också få slinka ner i en curry. Rökigt och umamirikt är också säkra kort att kombinera med. Här är ett gammalt recept med prickig korv.
Skärbönan har en liten beska att ta hänsyn till, så koka den gärna i rejält saltat vatten tills den är mör. Hur lång tid det tar beror på åldern. De som fanns på torget nu var helt okej och man kan handskas ganska hårdhänt med dem. När nyskördade svenska kommer så äter jag dem med andakt och smör.
Hela surkålshuvuden
Hela syrade surkålshuvuden känns så rekorderligt att köpa. Min vän Mladen på Möllevångstorget bjöd mig en gång på fantastiska surkålsdolmar i tomatsås. Länge har jag tänkt göra ett eget recept. Och nu äntligen blev det av! Recept kommer i veckan.
Om du inte vill göra surkålsdolmar? Tja, de hela surkålshuvudena är förstås användbara till mycket annat. Till choucrote med fläsk och bratwurst eller tillbehör till en schnitzel. Passa på att njuta av den stadiga vintermaten ett tag till – du kommer att sakna den!
Majrovor
Favorit i repris! Visst är de bedårande? Runda och rosiga som bebisstjärtar. Jag är inte jätteförtjust i att koka rovor vilket gör dem blaskiga och lite håglösa i smaken.
En snabb ångning passar bättre. Du behöver ingen snofsig ånggryta, det räcker med ett durkslag över en gryta i samma storlek med kokande vatten. Locket på! Marinera tärningarna med olivolja, citron, gräslök, libbsticka och dill. Eller ät med krabba!
Du kan också rosta majrovor med mycket gott resultat: skär dem i klyftor, gnugga in med salt och olja, och rosta dem i 225 grader. Sedan kan de marineras t ex i i den goda dressingen på lökolja. De rostade rovorna kan också pytsas ner sista minuten i en mustig köttgryta.
Om rovorna är mjälla i konsistensen kan de ätas råa. t ex strimlas tunt blandas med strimlat äpple och en dressing på grov fransk senap, dill, salladslök, majo och skyr (kvarg).
FÅRYOGHURT MED ROSTAD PAPRIKA, OLIVER, PINJENÖTTER OCH MYNTA
En sommarfavorit är att toppa fåryoghurt med olika röror och servera med pitachips. Lite senare i år kommer det garanterat bli rostade körsbärstomater med olika kryddor. Den här gången blev det paprika. Jag har använt en grön spetspaprika med viss hetta. Om du använder en mildare sort kan du kompensera med chili.
På bilden är det svarta oliver i paprikafräset. Gången efter testade jag med gröna och det blev ännu godare.
TIPS! Rörorna behöver ordentlig sälta eftersom yoghurt och pitabröd är rätt osalta.
TIPS! Saltad kapris är godare än inlagd. Skölj bort saltet, blötlägg i minst en timme i rikliga mängder kallt vatten. Krama ur ordentligt.
8 stora portioner som dipp
3 dl fåryoghurt eller annan lite tjockare yoghurt
Topping
1-2 röda spetspaprikor, beroende å storlek
1 grön spetspaprika/chili med lite hetta
1 dl olivolja
1/2 tsk anis, grovt mortlad
2-3 klyftor färsk vitlök
1 msk saltad kapris, ursaltad och urkramad
drygt 1 msk hackade gröna eller ljusa russin
1/2 dl finhackade gröna oliver
1/2 tsk torkad mynta
2 msk lättrostade pinjenötter eller valnötter
strimlad persilja, men bara om du ändå har det hemma
Servering
pitachips eller annat du gillar att dippa
Förbered alla ingredienser. Finhacka paprikorna och chilin. Fräs dem i olivoljan på hög värme tills de fått lite färg. Under tiden: skiva vitlöken och mortla med en nypa salt.
Rör ner kapris i paprikafräset och stek ytterligare någon minut. Sänk värmen lite. Vänd ner russin, oliver och vitlök. Fräs under omrörning några minuter tills vitlöksdoften rundats av. Dra pannan av spisen.
Smula över mynta. Smaka av med salt och chili. Skeda blandningen över fåryoghurt. Dippa loss!