TisselTassel tog sportlov (läs: ätlov) i Malmö och Göteborg. Vi gick ut hårt med en lyxlunch hos Joel. Kanske Malmös bästa. Förrätten var himmelsk. Långbakad jordärtskocka i sandefjordssås och halvtorkade rönnbär. Tre sorters intressant sötma möttes: inulinet i skockan, sorbitol från rönnbär och smörsötman i såsen. Och så hjärtknipande vackert i sin enkelhet!
Sandefjordssås är en nygammal sås som lite otippat blev en landsplåga under pandemin. Kanske för att behovet av trygghet övertrumfade skräcken för kalorier. Eller är det för att den till skillnad från viruset är så lätt att förstå sig på? Smör, grädde och crème fraiche vispas ihop i kastrullen med lite citron. Plättlätt! Lite konstigt att sandefjordssåsen blev så poppis på krogen när den vispas ihop så snabbt hemma att det knappt kan kallas matlagning. Här finns recept med variationer.
Ändå ryms oanade möjligheter till konflikter i just de enklaste recepten. Ska smöret vara brynt? Vilka örter – om några – platsar i såsen?
Som vanligt blev det en tur till Speceributiken på Amiralsgatan i Malmö. Givetvis hade de blodapelsiner utöver det vanliga. Till både smak och pris. En variant av moro som fått mogna extra länge på trädet. Självklart inköptes även Red Boat fisksås och annat gott
.Just nu är det säsong för gandaria, det vill säga plommonmango från asien. De både ser ut och smakar som en blandning av plommon och mango, men är ingen korsning vad som än brukar påstås. Arterna är för olika. Däremot är gandarian en släkting till mangon. Eftersom skalet är ömtåligt (och kan ätas) flygfraktas frukterna mogna. Därför har jag på senare år nöjt mig med att sorgset beundra dem i asiatiska butiker. Och passa på att efterlysa något mer närodlad gandaria. Kanske just du vet? Eller tänker du odla till mig i sommar i ditt växthus? Späda blad kan också ätas, om du behöver ytterligare argument.
Jag tröstade mig med skira skivor av torkad mango och små röda sakura-plommon. Smaken var tyvärr inte riktigt lika läcker som looken på någondera. Men i synnerhet körsbärsplommonen var intressanta med en mycket lätt saltning. Kanske hamnar de i en fruktkräm.
Nå, som kompensation för min långa frånvaro får du ett recept på en ovanligt lyckad chili.
PS: Jag fick en läsarfråga: I inledningen av receptet till katrinplommonkakan skrev du att Katrinplommon+purjolök+fetaost+timjan är en delikatess. Det låter himmelskt. Hur gör du detta?
Jag har inget exakt recept men ungefär så här: Skär 8 katrinplommon i strimlor. Blötlägg i 2 dl grönsaksbuljong och 1/2 dl vitt vin. Skär två purjolökar i stora bitar, cirka 7 cm långa. Gnugga in dem med salt och olja och lägg i en liten form. Bitarna ska ligga tätt. Rosta i ugn 225 grader tills de är mjuka och fått färg, lite längre än du tror. Vänd försiktigt runt med katrinplommon och buljong. Rosta ytterligare 5-10 minuter. Smula över feta vid servering. Svartpeppra. Blanda gärna med gröna eller svarta linser, servera till gris. Men kött är verkligen inte nödvändigt. Kanske rostar du potatis i ugnen samtidigt?PPS. Enligt vår tioåriga värd och matexpert Loran har 3 guys i Lerum den bästa dönerrullarna i Göteborgstrakten. Fräscha grönsaker, god sås och trevliga grabbar bakom disken. Perfekt familjeställe!
PPPS. I Malmö passade jag på att besöka en repetition på Moomsteatern. De sätter nämligen upp en pjäs baserad på min lättlästa roman Under fullmånen. Premiär 1:a april. Gå och se!
HYFSAT ENKEL CHILIGRYTA MED MANDEL OCH KATRINPLOMMON
Katrinplommon, rostat mandelmjöl och kakao ger chiligrytan en moffig mole-känsla. Det är viktigt att både hjärtat och bönorna får puttra med i den mustiga såsen ett tag så att de absorberar smakerna. I den här grytan används kött som lagats i förväg. Jag använde förstås kokt hjärta, men rester av helstekt fläskkarré funkar också.
Om du skippar köttet är det trevligt att förstärka den med brynt stekost eller stekt tempeh som får sjuda med sista minuten. Annars är det fint med svarta eller röda bönor – eller bara mer av de stora vita bönorna. Om du inte tål mandel går den att ersätta med finmortlade melonkärnor.
CHILI! Genom att använda flera olika sorters chili får du en rik komplex smak. Jag använde en blandning av cirka 2 delar ancho, 2 delar mulatto, 1 del chipotle och 1 del guadillo som maldes i kryddkvarn. Du kan använda vad du får tag på men låt tyngdpunkten ligga på milda murriga sorter. Min chili kom förstås från The Pepper Quest.
4-6 portioner, beroende på tillbehör
3 lökar
1 dl olivolja
2 stora selleristjälkar
1 gigantisk morot
2-3 kryddnejlikor
1/2 msk helt spiskummin
1/2 msk halt korianderfrö
1 tsk anis
3/4 dl mandelmjöl
5 katrinplommon, tunt strimlade
1-2 msk blandat chilipulver
1 kapsel köttfond+2-3 dl vattem eller 2 dl kraftigt reducerad köttfond
4 dl passerade tomater
1 tsk kakao, helst Valrhona
1 tsk nyriven lankesisk kanel/mexikansk canella eller 1/3 tsk mald kassiakanel
chili*
500 g kokt hjärta eller annat långkokt kött i tärningar
8 dl kokta (eller 2 tetror, avrunna) stora vita bönor
(1 nypa mexikansk eller grekisk oregano)
Serveringsförslag
tortillabröd värmda i torr het panna
salsa eller pico de gallo
majs
riven cheddar
krossade majschips
Halvera, skala och grovhacka lökarna. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull och salta lätt. Fräs tills löken börjar mjukna. Under tiden: hacka selerin fint och moroten grovt. Vänd ner med löken och stek vidare tills allt är riktigt mjukt och börjar brynas fint.
Mortla nejlikor, spiskommin, korianderfrö och anis fint. Vänd ner i de brynta grönsakerna. Vänd ner mandelmjölet och fortsätt steka tills det blivit ljusbrunt.
Rör ner katrinplommon och chili. Rör runt en halv minut. Slå på tomat och buljong. Låt puttra fem minuter. Ha ner kakao, kanel, kött och avrunna bönor. Låt sjuda mycket sakta i 20 minuter.
Smaka av med salt, mer chili och kanske lite oregano.