Mera havtorn: Salladsknyten med havtorn och friterad schalottenlök
Rest blir fest med det lilla gyllene bäret!
Du behöver inte vänta tills julafton för att få paket. Mat blir nästan undantagslöst skojigare om den slås in i. Det enklaste och nyttigaste sättet är att bara svepa ett salladsblad runt en smakrik fyllning. I Korea kallas salladsrullar ssäm (svår stavning ger alltid en extra krydda). Det här är min spinoff med havtorn som överraskande inslag. Havtorns skarpa syra toner av tropisk frukt gör den optimal i sammanhanget.
Vi äter knappt salladsblad på vintern, eftersom den inte är i säsong. Men ibland blir längtan efter späd grönska övermäktig. Och då är det fint att ägna den lite extra uppmärksamhet.
De här knytena passar bäst att servera på informellt vis. Ställ bara fram godsaker och salladsblad i skålar och låt alla komponera sin egen munsbit. Sedan gäller det bara att du får i dig knytet utan att förlora för mycket av fyllning (och värdighet), men det är inte riktigt mitt problem,
Enligt min ringa mening är fraset från friterad lök det som gör salladsknyten till små sensationer. Naturligtvis kan du ge dig själv dispens att använda så kallad "dansk rostad lök" från vanliga butiker.
FRITERAD SCHALOTTENLÖK
En del klassiskt skolade kockar hävdar envetet att schalottenlök aldrig ska få färg eftersom den blir bitter då. Några hundra miljoner människor i världen håller inte alls med. Schalottenlöken blir ljuvligt bittert aromatisk när den försiktigt friteras frasig.
Första uppgraderingen är att snoka upp friterad schalottenlök i asiatiska affärer. Se till att välja en sort som är nitiskt paketerad, då är det mindre risk att den är härsken. För det är den tyvärr ibland. Löken som inte går åt till dina salladsrullar kan du krossa lätt och vända ner i färsbiffar för mustig löksmak.
Naturligtvis blir det godast att fritera schalottenlöken hemma själv.. Friterad schalottenlök håller stilen ett par dygn, om du förvarar den tätt och torrt, gärna på hushållspapper.
Behöver jag ens säga att den är allra godast nyfriterad?
Lägg gärna schalottenlöken i kallt vatten en halvtimme eller längre så blir de lättare att skala. Jag gillar inte att lägga lök i varmt eller ljummet vatten eftersom jag upplever att det försämrar smaken.
Skala och skiva schalottenlöken, det är viktigt att att skivor är lika tjocka, annars bränns tunnare bitar. Om du tycker att det är lite knepigt att få till ringar, är det bra att halvera löken på längden först. Halvringar är enklare att få till.
Fritera löken i en bra olja, antingen jordnötsolja eller neutral rapsolja, på ca 135 grader. Lite försiktigare än vanligt alltså. Det innebär också att du kan fritera lite mer åt gången.
Använd en liten djup kastrull. . Prova dig fram med en bra termometer till hands. Det tar 4-8 minuter tills löken är gyllene och krispig. Fiska upp löken med hålslev och låt den rinna av på trippla lager hushållspapper.
Om du vill kan du sen höja temperaturen på oljan och ge den avrunna löken en extra värmeknepp på ca 175 grader ett par sekunder. Låt rinna av igen, förstås.
Vill du ha lite överkursknep?
Jag brukar ofta fritera med lite nälstrimlad ingefära sista minuten, den balanserar löksmaken.
Att salta och sockra på löken innan servering gör underverk. Men gör det inte i förväg då blir löken lätt seg eftersom socker och salt binder vatten. För att riktigt finfördela sötman och sältan i löken är det smart att mortla socker och salt till pulver innan.
Det händer att jag slänger ner några nypor av allra minsta sortens torkade räkor sista halva minuten. Vi pratar om de som är millimeterstora och lättar vid minsta vindpust, du hittar dem i frysen på asiatiska butiker. Köket luktar skunk, men smaklökarna dansar schottis.
Lite milda koreanska chiliflingor sista sekunderna gör löken vackert rödskimrande. Men se upp! Både räkor och chili bränns superlätt!
SALLADSKNYTEN MED HAVTORN OCH FRITERAD SCHALOTTENLÖK
Lätta rätter räddar nyårslöften! Den här lilla bagatellen rymmer stor smak. Servera den gärna innan en stadig vintrig varmrätt.
Thaichilin kan ersättas av annan röd chili elller lite sri racha, helst den från Skånsk chili som är gjort på paprika och habanero.
Havtornspuré får du genom at helt enkelt mosa havtorn och pressa genom en liten sil. Men hittar du en koncentrerad lättsötad marmelad går det lika bra.
Behöver du mer kalorier för att inte falla ur? Lägg till en klick styv majonnäs smaksatt med limeskal, en gnutta havtornsjuice och lite krossad batakpeppar eller annan grön sichuanpepparsläkting. Urkramad finhackad gari (sushiingefära) är också gott i majon.
200 g (2 stora) morötter
250 g (1/2 liten) kålrot
1 dl halvtinad havtorn (finns ofta i frysdisken)
Dressing
1-2 små asiatiska schalottenlökar, 1 liten vanlig eller 1 stor klyfta vitlök
minst 1 liten röd thaichili (ca 4 cm)
2 tsk socker
2 krm salt
1 msk lättsötad havtornsmarelad eller havtornspuré
1/2 dl (2 stora) nypressad lime
1 msk asiatisk fisksås
Till servering
myntablad, koriander, sallatsmartorn (långkoriander) och andra örter du hittar
8 stora salladsblad, t ex Cosmopolitan
lite kalla rester av kyckling, tempeh, fisk, tofu, quorn eller gris
friterad schalottenlök, finns färdig på asiatiska butiker
krossade rostade makadamianötter, cashewnötter eller jordnötter
Skala och strimla rotsakerna så fint du kan, enklast med mandolin. Du kan också använda fina rivskivan på en matberedare.
Skala lök eller vitlök och skiva tunt. Skiva chilin tunt, kärnorna ska vara med. Mortla lök, chili, socker och salt till riktigt fint mos. Rör ner marmelad, limejuice och fisksås. Du kan blanda dressingen direkt i morteln om den inte är av gjutjärn. Det är viktigt att snabbt få ner limen i löken så att löken inte hinner oxidera och bli besk. Justera sötman beroende på om du använder marmelad eller puré.
Vänd runt rotsaker och havtorn med dressingen och låt dra. Det här kan förberedas i god tid. Spara dock lite av dressingen att droppa över köttet.
Pressa vätska ur rotsakerna och droppa den över kött/tofu etc.
Blanda rotsaker med nyskurna örter och havtorn före servering. Arrangera rotsaker, kött, nötter och schalottenlök på stora fina salladsblad.
Rulla ihop och ät!
PÅ KOMMANDE!
Mer havtornsrecept, ett premiuminlägg om periodisk fasta, mer än du visste att du ville veta om blodapelsiners blodighet, frågelåda om vad i helvete man ska göra med sidfläsk om man nästan är vegetarian, allt om curryblad (kanske premium), rosépepparrecept, rujak, slökokaren på återbesök, allt om lökstekning, frågelåda om kastrullockets vara eller icke vara, upma, dillkött med persiska kryddor, ett extra januari-ditt-och-datt för premiumprenumeranter, kåålpudding och mycket mer!
Mums, men jag fick ingen!