Frågelåda: Hur kan jag njuta av knäckebröd utan att såra min älskade?
Mat och relationsråd? Så klart jag ställer upp!
Sara har inkommit med en fråga till frågelådan.. Eller rättare sagt en kanonad av undringar. Eftersom hennes äktenskap är hotat, ser jag det som min plikt att besvara frågan så här i mellandagarna. Annars kan vad som helst hända.
Min man (av tysk härkomst) är verkligen bra på att baka surdegsbröd som man blir mätt av, men han kan också baka sådana där luftiga historier som kostar rätt mycket på innerstadsbagerier. Min man vill jag verkligen behålla.
Men - jag älskar ju knäckebröd.
Varje onsdag äter vi av logistiska skäl Brotzeit till middag, alltså mackor med sallad till så att vi blir mätta. Jag äter självklart hans surdegsbröd, men knäckebrödskonsumtionen i familjen är ändå rätt hög. Hur kan jag rättfärdiga den utan att han tar illa upp när jag kanske varannan smörgås hellre väljer en hårdare sort än min mans?
Kan det ha att göra med den dopaminutsöndring som jag läst mig till sker när man äter knapriga/knastriga saker? Eller har jag fått något om bakfoten? Vad jag har förstått sker ju också en dopaminutsöndring av bara tanken på mat (men mindre hos människor inom npf-spektrat), så min hjärna gillar ju min mans bröd - i tanken - men kanske mer knäckebrödet när jag äter. Stämmer det att vi människor gillar knapriga saker av just den anledningen? Och bör isåfall måltider planeras så att man får in knaprighet?
Hälsningar, Sara
Kära knäckeknarkare,
Det sägs att en själ väger 21 gram. Och volymen motsvarar cirka 37 142 paket knäckebröd. Så hur mycket av din själ är du beredd att ge upp för att anpassa dig till äktenskapet? Det är den frågan du tycks grunna på. Men ditt dåliga samvete spelar dig förmodligen ett elakt spratt. För du behöver förmodligen inte ge upp något alls.
Vi börjar med frågan om varför du och så många andra älskar knaprigt och krunschigt. Som vanligt när det gäller matpreferenser är svaret komplext.
Lite handlar det om att omväxling förnöjer.. Vi människor har rastlösa hjärnor som skyr monotoni. En variation av färger, smaker och konsistenser gör att vi äter mer och med mer tillfredsställelse. Kontrasterna förhöjer upplevelsen.
Ditt knäckeätande gör troligen alltså inte att du uppskattar din makes mjuka bröd mindre – snarare tvärtom.
Knaper, krisp och krunsch är ofta en indikation på att maten är färsk och näringsrik. Slemmighet kan sägas vara en antites.
Här är en fantastisk artikel som handlar om matens krisp, krunsch och ljudeffekter. Och jag har redan skrivit en nördig drapa, så jag behöver inte skriva en till just nu.
En abnorm drift att äta knaprigt kan bero på pica-syndrom orsakat av järnbrist.
Det är möjligt att dopamin spelar in i ditt knäckebrödsbegär. Men troligen är det snarare en effekt av ditt begär än en orsak. Dopamin är nämligen inte ett belöningshormon som många tror, utan ett villhöverhormon. Ett motivationshormon, om man så vill. Eller som den kallas i en populär bok: the molecule of more. Visst, de flesta får en dopaminsutsöndring när de äter söta saker, men effekten och den evolutionära funktonen är snarast att vi omedelbart ska snoka rätt på mer av den näringsrika maten.
Det är nog delvis dopamin som driver dig att med darrande tassar öppna knäckepaketet även när din man bjussar på surdegsbröd. Och dopaminet kan hjälpa dig att lösa den delikata situationen. Du vill. Och du tar till drastiska metoder, som att söka hjälp av utomstående.
(Resonemanget om personer på npf-spektrat tänker jag hoppa över. De individuella skillnaderna är stora och jag saknar expertkunskap.)
Det finns förstås praktiska knep som krunschfetischister kan ta till för att förhöja upplevelsen av mjukt bröd eller av andra rätter. Eftersom jag själv älskar knaprigt och krispigt innehåller de flesta av mina recept tips om hur behovet kan tillfredställas.
Toppa helt enkelt med knapriga saker som dansk rostad lök, spänstig pickels, friterade fläsksvålar, rostade gräshoppor, chips, grovt krossade valnötter, coleslaw, rostade pumpakärnor eller pitachips. Ja, du kan faktiskt krossa knäcke, rosta bitarna snabbt med kryddor och smör eller olja och lägga ovanpå en mjuk macka. En så enkel sak som att rosta surdegsbröd gör det knaprigare. (Mer om brödrostning kommer snart här på TisselTassel.) Och du kan visa repekt för din mans bröd genom att förvandla det bedagade till knapriga krutonger – när de görs på surdegsbröd blir de i regel en utmaning för käften beroende på den annorlunda strukturen. De här krispiga inslagen kan planeras och förberedas i god tid för att fullända er brotzeit.
Om din man älskar dig kommer han inte kunna förneka dig detta enkla glädjeämne.
Å andra sidan borde du plättlätt kunna ge upp knäckebrödet om du verkligen älskar din man. Å tredje sidan är det rätt idiotiskt att dramatisera frågan på det sättet.
En författare, jag har glömt vem men kanske var det Linn Ullman, sa en gång i en intervju något i stil med: “Man ska inte ställa större krav på kärleken än på oss själva.” Men det gör vi hela tiden. Vi tror att kärlek kan och bör övervinna allt.
I den inledande fasen av till psykos gränsande passion gör vi saker som annars är omöjliga. När hormonstormen rasar flyttar vi till nya kontinenter, slutar röka och äter tidigare otänkbara saker som leverbiffar, veganmat eller ingenting. Jag minns med förundran att jag i en passionerad relation till och med åt lutfisk flera gånger utan större plågor.
Sen faller man oftast tillbaka i gamla mönster. Ni är de ni är: en knäckeälskare och en surdegsbagare som måste hitta ett sätt att samexistera. Du älskar honom, du älskar hans bröd. Men en enda människa och ett enda bröd kan sällan uppfylla alla behov för någon.
Nu infinner sig frågan: är knäckekärleken ens ett problem för någon annan än dig? Det är lätt att man tillskriver andra känslor som de inte har. Har du pratat med din man om hur du känner? Så jag säger som äktenskapsrådgivare gjort i alla tider: Prata med varandra! Du kan formulera det ungefär å här: “Jag älskar ditt surdegsbröd och den kärlek som ligger bakom, men kroppen kräver knäcke. Också. Och knäckebrödets kontrast förstärker min kärlek till ditt mjukare bröd. Hur känner du inför mitt knäckebrödsätande?”
Han kanske inte ens tänkt på saken. Eller bryr sig. Du kanske har gjort en höna av en fjäder. Vad vet jag? Det är ju inte så att du föredrar wettexduksaktig formfranska framför hans bröd, det hade nog varit en svårare nöt att knäcka.
En rolig lösning är förstås att skaffa ett gemensamt projekt: börja baka surdegsknäcke. Ja, det är lite jobbigt men mindre ansträngande och mycket billigare än att gå i familjeterapi. Det är som att få barn eller skaffa en hund. Gemensamma åtaganden kan splittra eller svetsa samman. Fördelen är att det räcker med att baka en sats då och då eftersom knäcket är hållbart. Skicka gärna några knäckekakor till mig som arvode för gastronomisk familjeterapi
Knäckebaket kan göra ert äktenskap starkare. Hans surdeg, din vision. Nu måste jag tyvärr sluta för att gå och snyta mig av rörelse.
Lycka till!
PS. Det i särklass godaste knäcket som inte går loss på en förmögenhet är Fäbodknäcke på surdeg. I alla fall enligt min familj. Ett mirakelknäcke som finns i vanliga butiker.
PPS. Når pratshowsvärden Oprah Winfrey 2007 utbrast “I really love those Swedish little delights!” på bästa sändningstid sköt försäljningen omedelbart i höjden. Winfreys dåvarande privatkock Art Smith skrev, på svenskt initiativ, raskt en hel kokbok om att använda knäckebröd i matlagning. Just det blev inte mycket mer än en dagslända. Här finns i alla fall några recept.