PREMIUM! Örtguide: Basilikor och shiso
Röjarskiva i täppan! Inspiration för er som odlar kryddor i trädgård eller balkong. Eller har givmilda vänner som gör det. Första delen handlar om mjuka, lite bräckliga örter.
Efter att ha funderat lite på vad mina premiumprenumeranter ska få blev svaret “en komplett kryddguide som uppdateras kontinuerligt”. Möjligen är det storhetsvansinne, helt säkert är det ett evighetsprojekt. En del blir förstås omtugg av saker jag skrivit tidigare och en del kommer säkerligen att dyka upp här och där i andra inlägg. Men tjat är kunskapens moder. Och det är ju fint att ha allt samlat. Titta in då och då eftersom avsnitten om varje ört byggs ut när jag lär mig nya grejor om dem.
Vi börjar med sommarörterna som ju är på tapeten och i täppan just nu. Kort sagt vad jag lyckats odla hittills. Eftersom man inte får skriva hur långa inlägg som helst på Substack lägger jag länkar till andra kryddguider så småningom.
Jag vill ännu en gång påpeka att smakkamraterna bara är till som inspiration. Dessutom varierar det från dag till dag vad jag anser passa ihop. Ombytlig är mitt mellanan. Glöm facit och prova dig fram på egen hand! Och berätta gärna i kommentarerna om dina egna favoritkombinationer och recept.
ÅPS. Ju mer jag lär känna de olika basilikorna desto längre, nördigare och mer vindlande blir det här inlägget. Och det blir snyggare och fler bilder. Kika in då och då!
Det är lite rörigt att botanisera bland olika basilikor. Det finns en uppsjö. Släktet basilikor kallas Ocimum, i det hittar vi den hejdlöst populära arten Ocimum basilikum. Här finns flera olika underarter som i bland kallas varieteter trots att varieteter egentligen har lägre rang än underarter. Underarter delas i sin tur upp i olika kultivarer det vill säga sorter, det vill ofta säga de snofsiga handelsnamnen som t ex red opal, genovese etc.
Ett litet x i det latinska namnet indikerar hybridisering, det vill säga en korsning av två närbesläktade arter.
Vanlig basilika (Ocimum basilicum, genovesebasilika)
För att förtydliga när jag skriver recept brukar jag använda det vanligaste sortnamnet genovesebasilika. Möjligen ökar jag bara förvirringen.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to TisselTassel to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.